Szentistváni gyerekek a labini testvériskolában
2016. október 6-9.

Október 6 –a csütörtök. Reggel fél hatkor indultunk az iskola előtti parkolóból. A szülők aggódva figyelték a busz távolodását.

Rijekához közeledve egyre változatosabb lett a táj, rengeteg alagúton átmentünk. Labinba érve a testvériskolánk igazgatója, Miro Alilovic fogadott bennünket. Az ő vezetésével jutottunk el a kollégiumba, ami a szálláshelyünk volt. Este busszal bementünk az Óvárosba, megnéztük a városházát és a kivilágított Újvárost.

Másnap az Ivo Lola Ribar iskolába mentünk. Az iskolások a könyvtárukban egy előadással vártak minket, még ajándékot is kaptunk. Az előadás végén énekszóval és harmonika kísérettel körbevezettek minket az iskolában. Sok érdekeset megtudtunk testvériskolánkról az ott működő Diákönkormányzatról, lehetőségünk volt a gyerekekkel horvát nyelven beszélgetni. A tanulókkal felgyalogoltunk az Óvárosba, a városházán az alpolgármester asszony fogadott minket. Délután Rabacba mentünk, megnéztük a tengert. Csodaszép volt , sohasem felejtjük el ezt a gyönyörű látványt. A tengeri kirándulás után látogatást tettünk a labini múzeumba. mivel Labin régen bányászváros volt , ezért nemcsak ókori vázákat, amforákat és szerszámokat láthattunk, hanem még egy igazi élethű bánya makettet is megnézhettünk, ami a múzeum alagsorában van kialakítva.

Idegenvezetőnk mindent elmesélt Labinról. Szombaton Pulába kirándultunk ahol megnéztük az Amfiteátrumot (Aréna) és az ott lévő múzeumot. Ellátogattunk az Aranykapuhoz is majd megtekintettük Pula makettjét. A főtéren Augustus császár temploma áll és a városháza. Vasárnap reggeli után indultunk haza. Majdnem egész úton végig aludtunk, annyira fáradtak voltunk.

Sok gyönyörű élményben volt részünk, ha tehetnénk visszamennénk…

Szűcs Gréta és Bartos Eliza 8.b

A miniatűrökre kattintva torzítás nélkül tekintheti meg a fotókat!