3.nap - Hajókirándulás
2018. július 3.

Ma korán keltünk, mert egész napos hajókirándulás várt ránk. A tábori kedvencként jegyzett nutelláskenyér reggelit követően buszra szálltunk, és elutaztunk Tribunjba. Felvettük az uticsomagokat, majd a jachtkikötőben hajóra szálltunk.

Uticélunk először Prvic szigete volt. A szikrázó napsütésben a mélykék tengeren kopár ill. zöld szigetek között haladtunk. Prvic szigetén az óváros kikötöjébe futott be a hajónk, majd kiszállás után egy órát strandoltunk. A köves parton több tengerisünt is találtunk, így a 100 fős csapat nagy része nem merészkedett be a vízbe, a parton ücsörögve töltötték el az időt. Mi, bajaiak (szentistvániak és sugovicások) természetesen nem ijedtünk meg, és majdnem mindegyikünk fürdött a tengerben. Szerencsére tengerisünbe senki sem lépett, kagylókat azonban találtak a búvárkodó fiaink.

Délben újra hajóra szállva megindultunk Zrmanja szigete felé. Útközben a hajón költöttük el mediterán, paradicsomos spagetti ebédünket, és míg a hajó teljes készletét ki nem ittuk, folyamatosan hordták az önjelölt pincéreink az üditőket a fedélzetre. A szigeten múzeumlátogatás volt program. Faust Vrancic, XVI. századi dalmát származású feltatáló tiszteletére kiállított tárlatot néztük meg. Itt megtudtuk, hogy Vrancic hidakat, szél- és vízhajtású erőgépeket tervezett, és az ő nevéhez fűzödik az első sikeres ejtőernyős ugrás, ill. az első latin-német-horvát-magyar-olasz, ötnyelvű szótár is. A sziget túloldalára hajózva újra kikötöttünk, és itt is strandoltunk. A parkban, ahol tábort vertünk egy fánksütő kínálta a portékáját, és illatozott a vaníliás, édes sütemény. Többen is vettünk volna, mire azonban sorra kerültünk, elfogyott a fánk. Megemlegettük anyukáinkat, hogy milyen jó lesz majd vasárnap otthon anya sütije!!!

Már vacsora időre érkeztünk vissza igen fáradtan a táborba, ahol esti programként a többség a táborban bandázott, tízen azonban lementünk a strandra, és az elsőre kissé barátságtalanul hidegnek tűnő vízbe a mólóról fejeseket, bombákat ugráltunk. A strandól hazafelé szöcskéket gyűjtöttünk a holnapra tervezett pecázáshoz. Takarodókor a csapatnak Gugán tanár úr és Ági néni eligazítást tartott, kissé szigorítottak a szobák házirendjén, mivel viselkedésünkkel ma sikerült kivívnunk néhány táborlakó rosszallását...