A 2011/2012-es tanév eseményei

Informatikai infrastruktúra fejlesztés az iskolában

Informatikai infrastruktúra fejlesztés az iskolában
2011. szeptember-október

A TIOP 1.1.1-07/1-2008-0369 Európai Uniós pályázatnak köszönhetően iskolánk informatikai infrastruktúrája bővült. 10 db asztali számítógéppel, 6 db tantermi csomaggal (interaktív tábla, projektor, hordozható számítógép és tartozékaik), 1 db WIFI csomaggal, 2 db SNI 1 (nagyothalló) csomaggal és 1db SNI 5 (mozgássérült) csomaggal gazdagodtunk. Ezen kívül pedagógusaink felkészítő oktatásban részesültek, és ma már az eszközök segítségével vezetik a tanórát a diákok legnagyobb örömére. A szülők és a kollégák számára bemutató órákat is rendeztünk, melyekre szép számmal érkeztek érdeklődők.

A pályázattal kapcsolatosan készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Fogápolási tanácsadás

Fogápolási tanácsadás
2011. október 24.

Diákjaink fogápolási tanácsadáson vettek részt. Horváthné Galló Bettina védőnő egy kisfilmet vetített a száj higiéniájáról, majd szemléltető eszközökkel tudatosította mindenkiben a fogmosás fontosságát és a helyes technikát.

Az előadáson készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Október 23. - megemlékezések

Október 23. - megemlékezések
2011. október 23.

Október 23-án az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltására. A nyolcadikosok műsorával kezdődött az iskolai megemlékezés. Idén is diákjainkkal ünnepeltek a bajai veteránok, Rutay István nyugalmazott ezredes és Schmidt István nyugalmazott rendőr alezredes, akik a 8. osztályosoknak rendhagyó történelem órát tartottak és beszámoltak az 55 évvel ezelőtti eseményekről.
Szentistvánon is tartottak megemlékezést a templom mellett található hősi emlékműnél, ahol diákjaink adtak emlékműsort. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

A megemlékezéseken készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Halloween-i kézművesdélután

Halloween-i kézműves délután
2011. október 21.

Halloween estére készülve a napközis nevelők kézműves foglalkozásokat tartottak. Lehetett tököt faragni, diót festeni, színezni, hajtogatni, és papírból különféle díszeket készíteni.

A kézműves műhelyben készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Horvát nemzetiségi találkozó - Bátya

Horvát nemzetiségi találkozó - Bátya
2011. október 21.

15 diákunk utazott Bátyára a horvát nemzetiségi találkozóra. A nyelvi vetélkedőn három szentistváni csapatunk vett részt, kettő a negyedikesekből állt, egy pedig hatodikosokból. Szóbeli és írásbeli feladatokat egyaránt kaptak a diákok, végül kiderült kik lettek a legeredményesebbek. Hatodikosaink (Körtési Géta, Markó Károly, Németh Dániel, Novák Klaudia, Tóth Tamara) felállhattak a képzeletbeli dobogó 2. fokára. A versenyzőket Csicsorné Polyák Judit és Batinkov Mária tanárnők készítették fel.

A találkozón készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Színházi programsorozat

Színházi programsorozat 1.
2011. október 20.

A Starlight Studio művészeinek előadásában a "Jelky András csodálatos kalandjai" című darabot nézhették meg az érdeklődő diákjaink iskolánk sportcsarnokában. Az előadás végén a színészek „közönségtalálkozót” tartottak, ahol autogramot osztottak, beszélgettek a gyerekekkel.

Az előadáson készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Köztársaság napi futóverseny

Köztársaság napi futóverseny
2011. október 20.

Iskolásaink közül 21-en vettek részt a köztársaság napi futóversenyen. A legjobb eredményt Holczer Zita 8.a osztályos tanuló érte el, negyedikként ért célba.
Gratulálunk!

A futóversenyen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Egészségnap az alsó tagozaton

Egészségnap az alsó tagozaton
2011. október 19.

Szabadidős programként "Egészséges életmód vetélkedőt" rendeztünk a 3-4. osztályosoknak. Kezdésként egy játékos feladatlapot kellett kitölteni, melyet az ételcsoportokkal kapcsolatban állítottunk össze. Ezt követően a gyerekek trópusi gyümölcsöket kóstolhattak, köztük a már jól ismert banánt és kivit, és megismerkedhettek egy nálunk ritkábban beszerezhető citrusfélével is, a pomeloval, ami igen nagy sikert aratott.

A rendezvényen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Óvodai sportdélelőtt

Óvodai sportdélelőtt
2011. október 15.

A Bernhart utcai óvodások tartottak sport délelőttöt az iskola sportcsarnokában. A gyerekek a szülőkkel együtt csapatokat alkotva vetélkedtek. Játékos ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. Az eseményen részt vett az iskolánk első osztályosaiból alakult csapat is.

A tornacsarnokban készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Tűzvédelmi rendezvényeink

Tűzvédelmi rendezvényeink
2011. október 14.

Pénteken iskolánk tűzoltósági bemutatónak adott otthont. A bajai tűzoltók látogattak el hozzánk és hasznos foglalkozásokat tartottak diákjainknak. Az udvaron és az iskola előtt három, az oltásban résztvevő kocsi, és egy műszaki mentő került bemutatásra. A gyerekek játékos feladatokban is részt vehettek, ilyen volt a tömlőgurítás és összeszerelés, a talicskatolás, ami a tűzoltó felszerelés megszerzéséért zajlott, vagy a vakvezetés. Legnagyobb sikere a füsttel teli sátornak volt, ahonnan gázpalackokat, és „bent rekedt embereket” kellett kimenteni. Az egyes feladatoknál a tapasztalaton kívül apró ajándékokkal is gazdagodtak a résztvevők.
Párhuzamosan két tanteremben is zajlottak az események, az egyikben kisfilmet vetítettek, a másikban pedig egy feladatlapot kellett megoldani. A folyosón a tűzoltók mindennapjait bemutató fényképkiállítás várta az érdeklődőket. A tűzoltók nagyon készségesek voltak, minden kérdésre szívesen válaszoltak, elbeszélgettek a fiatalokkal, és a rendezvény mindegyik helyszínen felhívták a figyelmet a tűzesetek veszélyeire, és a megelőzés fontosságára.
Köszönjük szíves közreműkdésüket!

A tűzvédelmi rendezvényen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Papírgyűjtés

Papírgyűjtés
2011. október 13.

Az őszi papírgyűjtésen a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft biztosított két konténert az iskolának, melyek meg is teltek papírral. A gyűjtés az osztályok versenye is volt egyben. Az alsó tagozatosok közül a 4.a osztály gyűjtötte a legtöbb papírt, 96,4 kg-ot, míg felsőben a 6.a osztály győzött 87,8 kg-mal.
Az alsó tagozaton a hét osztályunk összesen 5768 kg papírt, felső tagozatban a hat osztályunk 8568 kg-ot gyűjtött, így összesen 14336 kg-ot szállítottak el.
Köszönjük az iskola összes dolgozójának, az osztályfőnököknek, segítő tanároknak és a szülőknek a közreműködést. Diákjaink közül a segítők Mándits Martin, Horváth András, Elek Viktor, Pintér Martin, Kárpáti Rafael, Sajdik Kadosa, Kamenik Dávid, Csercse Ernő, Mészáros Márk és Márki Krisztián voltak.

A hulladékgyűjtésen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Játsszunk mesét! vetélkedő

"Játsszunk mesét!" vetélkedő 2.
2011. október 11.

A "Játsszunk mesét!" vetélkedősorozat második állomásán a 3. osztályosaink vettek részt. Az állatok világnapja alkalmából a "A brémai muzsikusok", "A három kismalac és a farkas" illetve a "Csizmás kandúr" című mesék voltak a vetélkedő témái. A játékos feladványok és feladatlapok megoldásával dolgozták fel a kisdiákok az elolvasott meséket.
. Judit néni mindent elkövetett, hogy jól érezzék magukat a tanulók, és egy kis aprósággal is kedveskedett. Minden résztvevő könyvjelzőt és csokoládét kapott.

A vetélkedőn készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Kézműves délután és szüreti bál az alsó tagozaton

Kézműves délután és szüreti bál az alsó tagozaton
2011. október 7.

Az ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével, a nappalok rövidülésével jelentkezik. Természetesen a betakarítás is ekkor kezdődik, ez a szüretek ideje. Alsós tanulóink a terményünnep keretében kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Vendégünk volt a Bajai Kézműves Egyesület négy tagja. Ki lehetett próbálni a fafaragást, a szövést, az üvegfestést, a virágkötést, a gyöngyfűzést és a makramézást is.
Ezt követően mindenki a tornacsarnokban gyülekezett, és kezdődhetett is a tánc. A jó hangulatról a Bácska Banda zenekar és Kis Zoltán a Szeremlei Néptáncegyüttes tagja gondoskodott. A szülők finom szendvicsekkel, süteményekkel és üdítővel várták a vendégeket, ami jól esett a mulatság közben. A bálat tombola húzás zárta. Az apróbb ajándékok mellett hét torta is gazdára talált, melyeket az osztályok ajánlottak fel.
Tökéletes befejezése volt a hétnek a szüreti bál.

A rendezvényen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

KRESZ vetélkedő

KRESZ vetélkedő
2011. október 5.

Szép számmal jelentkeztek diákjaink a harmadik–hatodik osztályosok számára meghirdetett KRESZ vetélkedőre. A versenynek volt elméleti része, ahol egy tesztlapot kellett kitölteniük a gyerekeknek, majd gyakorlatban is bizonyíthattak. Kovács Gábor iskolarendőrünk vezette a kerékpáros ügyességi versenyt, mely a téren felállított akadálypályán zajlott.
A verseny résztvevői jutalmul kaptak egy-egy Szuperbringa Kalauzt, ami a biztonságos kerékpározásra hívja fel a figyelmet, egy-egy oklevelet, a legügyesebbeket pedig matricákkal jutalmaztuk.

A versenyen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Megemlékezések az Aradi vértanúk emléknapján

Megemlékezések az Aradi vértanúk emléknapján
2011. október 6.

A dátum, ami kevés magyarázatra szorul. A több mint 150 évvel ezelőtt történt esemény szomorú emlékezésre ad okot. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után ezen a napon végezték ki Aradon a magyar honvédsereg 12 tábornokát és ezredesüket. Ők mára a nemzet vértanúivá váltak.
Diákjaink is megemlékezéseket tartottak. A felsősök első órában osztályfőnökeikkel emlékplakátokat készítettek, amit az óra után a folyosón, egy paravánra függesztettek ki.
Az alsósok és tanítóik a nagyszünetben csendes megemlékezést tartottak a folyosón, gyertyát gyújtottak és elhelyeztek egy emlékplakátot is a faliújságon.

Az emléknapon készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Kisállat bemutató

Kisállat bemutató
2011. október 4.

Az állatok világnapja alkalmából kisállat bemutatót rendeztünk, ahová diákjaink elhozták házi kedvenceiket. Érkezett szép számmal kutyus és cica, de volt, aki nyulat, papagájt, hörcsögöt, teknősbékát hozott, sőt akadt a rendezvényen hal, tyúk, kacsa és kiskecske is. Nagy volt a nyüzsgés, a gyerekek az összes állatot megsimogatták, amit azok igen jól tűrtek. Eljött hozzánk Dr. Kiss Eszter Réka állatorvos is, aki szívesen válaszolt a gyerekeknek a kedvenceikkel kapcsolatos kérdésekre.
Mindenki jól érezte magát, és szerencsére egyetlen cica sem került "kutyaszorítóba".

A kisállat bemutatón készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Óvodás szüreti bál

Óvodás szüreti bál
2011. szeptember 30.

A Templom utcai óvodások báloztak a szüret alkalmából iskolánk sportcsarnokában. A szülőkkel együtt táncos, zenés mulatságon vehettek részt a kicsik.
Ismét egy nevetéssel teli, vidám délutáni programnak adhattunk otthont.

A szüreti bálon készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Kerékpáros kirándulás

Kerékpáros kirándulás
2011. szeptember 30.

15 vállalkozó kedvű kerékpáros Konkoly Rita szabadidő szervező vezetésével gurult a kanális töltésen és a Duna- hídon át a nemzeti park területére, a gemenci erdőbe. A pihenő övezetben már várt minket az erdészettől egy szakember, aki mesélt a terület keletkezéséről, bemutatta állat és növényvilágát, érdekességeit. Utána tovább kerekeztünk és megnéztük a Vén Duna holtágát.

A biciklitúrán készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Gemenci kirándulás

Gemenci kirándulás
2011. szeptember 28.

Szeptember végi kirándulás úticélja a gemenci erdőterület volt. Ebéd után két busszal indultunk el Pörbölyre, ahol az erdei kisvasúttal folytattuk utunkat. Közben nézelődtünk, a gyerekeket főleg az állatok nyűgözték le, amelyek közvetlenül a vasút mentén elkerítve pihentek, vaddisznók, őzek, sőt még egy szarvast is megpillanthattunk. Az egyik állomásnál leszálltunk és egy rövidke sétát tettünk a fák között és felfedeztünk a tankönyveinkből, természetismeret óráról már ismerős növényvilágot. A sétánkat követően visszarobogtunk a kisvasúttal az állomásra és közben vidám dalokat énekeltünk, majd pedig busszal az iskolához.
Gyönyörű nyári időben és jókedvben lehetett része mindenkinek, aki eljött.

A kiránduláson készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Mesemondó nyugdíjasok

Mesemondó nyugdíjasok
2011. szeptember 28.

A bajai Ady Endre Városi Könyvtár által szervezett Benedek Elek VI. Mesemondó találkozón a Szentistváni Nyugdíjas Klub két tagja- Haller Jánosné és Rózsáné Bodó Edit- is részt vett, s most meglátogatták a 4.osztályos napköziseinket, hogy nekik is előadják meséiket. A mesék elvarázsolták a közönséget, a gyerekek ámulva hallgatták a nagymama korú előadókat. Mindkét versenyző kedveskedett egy kis ajándékkal: színezőt és könyvjelzőt kapott a hallgatóság. Végül dönteni kellett, s egy kis tanakodás után mindenki letette a szavazatát valamelyik előadás mellett, az eredményhirdetés pedig Edit néninek kedvezett.
A gyerekek megköszönve a nyugdíjasoknak a látogatást, emléklapot nyújtottak át nekik és óriási tapssal búcsúztak tőlük, aztán folytatódhatott a tanóra.

A mesedélutánon készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Játsszunk mesét! vetélkedő

"Játsszunk mesét!" vetélkedő 1.
2011. szeptember 27.

Pásztor Judit az iskola könyvtárában 4. osztályosaink részére "Játsszunk mesét!" vetélkedőt szervezett. A gyerekek a versenyt megelőzően Benedek Elek négy meséjét olvasták el. A versenyzőknek 4 fős csoportokban a mesékkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Judit segítő kérdésekkel, ügyességi feladatokkal vezette a foglalkozást.
Mindenkinek emléklappal köszönte meg a részvételt.

A vetélkedőn készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Autómentes nap

Autómentes nap
2011. szeptember 22.

Az országos autómentes nap programsorozat keretében szervezett városi futáson iskolából 12 diák vett részt. A bajai általános iskolások a vonatállomásról rajtoltak és rendőri felvezetés mellett a Szentháromság téren értek célba, ahol további programok várták az érdeklődőket. A megnyitót követően kipróbálhatták a gyerekek a falmászást, edzhettek Kokóval, tornázhattak Gaál Andival, Bíró Györgyi spinning bemutatót tartott, a Kiskun Autósiskola közreműködésével pedig autószimulátoron is gyakorolhattak. Találkozhattunk a Bajai Wakebord Vízisport Egyesülettel is a téren, a mentősökkel, tűzoltókkal, rendőrökkel, akik a balesetmegelőzés fontosságát hangsúlyozták beszélgetések, bemutatók keretein belül, illetve oktatófimek vetítésével.
Jókedvű, sportos délelőtt részesei lehettünk idén is.

A rendezvényen készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Szüreti felvonulás

Szüreti felvonulás
2011. szeptember 17.

Ebben az évben szeptember 17-18-án került megrendezésre a IV. Bajai Újbor Fesztivál, ahol iskolánk is képviseltette magát. Szombaton a Szentistváni Nyugdíjas Klub közreműködésével elkészült a korona, gyümölcsökből, szőlőfürtökből, és előálltak a lovaskocsik is, valamint egy gyönyörű hintó, melyen a nyugdíjas klub tagjai közül választott bíró és a bíróné utazott. Iskolásaink horvát népviseletben jelentek meg, majd lovaskocsikkal mentünk a Szentháromság térre. A Čabar zenekarnak köszönhetően jó hangulatban, zeneszó mellett, énekelve tettünk meg az utat. A térre érve felvonulás kezdődött, ahol a borlovagrendek mellett iskolásainkat is figyelemmel kísérhették az érdeklődők. A menetben ugyancsak zenei kísérettel és énekelve vonultunk, majd táncosaink bekapcsolódtak a programokba. Késő délután indultunk vissza az iskolához, ahol már várták a szülők a gyerekeket.

A felvonuláson készült fényképeinket az alábbiakban tekintheti meg.->

Évnyitó

Tanévnyitó ünnepély
2011. augusztus 31.

Tanévnyitó ünnepélyünket az első tanítási napot megelőző délutánon tartottuk. Az ünnepélyen Osztrogonácz József igazgató úr beszédében külön köszöntötte az óvodáinkból érkező elsősöket, és megnyitotta a 2011/2012-es tanévet.
Minden diákunknak jó tanulást, erőt, egészséget és kitartást kivánunk!

Az évnyitó fényképeit az alábbiakban tekintheti meg.->

Nyáron Németkéren táboroztunk

Nyáron Németkéren táboroztunk
2011. július 25-31.

A korábbi tanévek hagyományaihoz híven idén is megszerveztük a nyári táborunkat. Németkéren 45 gyermek táborozott négy nevelő és két konyhai dolgozó kíséretében.
Köszönjük Ági néninek, Feri bácsinak, Gugán tanár úrnak, Erika néninek a gazdag programot, valamint Éva néninek és Rozika néninek a finom ételeket.

A tábor fényképeit az alábbiakban tekintheti meg.->